Тайните за свежи букети и цветя



Грижа за цветята във вазата

Съвети и идеи как да запазим рязаните цветове - подарени в букет или набрани от градината, по-свежи и ароматни за по-дълго време? 

Изненадата чрез доставка на цветя в ранната утрин е гаранция за усмихнат ден, пълен с положителни емоции. За това допринася както самата изненада от любим човек, така и самият букет, изпълващ стаята с планинска свежест и цветен отпечатък , разообразяващ сивотата на познатото и ежедневието. Но няма как, поне веднъж, да не Ви се е случвало, подареният букет или някои от цветята в него, да повехнат бързо-бързо, без да може да им се порадвате дори и за два дни. Или пък вазата с красивите цветя да изпълва помещението със застоялото усещане за компост, вместо свежест и ароматна хармония.
 
 
Няма страшно - не сте единствените. Всички сме минали по този път, но за щастие обичаме да си помагаме и споделяме знания и идеи, чрез които да направим света около нас по-цветен, уханен и непринуден.
 
Как да запазим рязаните цветове - подарени в букет или набрани от градината, по-свежи и ароматни, за по-дълго време и без особени грижи? В следващите редове ще Ви запознаем с част от съветите, решенията и идеите, събирани през годините от нас самите, споделени от наши приятели и клиенти и съвети на специалисти в областта.
 
1. Вазите винаги трябва да са чисти. Преди да поставите цветята във вода, се уверете, че вазата и водата в нея е чиста, несъдържаща хлор и ръжда.
2. Колкото повече вода - толкова по-добре.
3. Листата, които са във водата, най-добре е да се премахнат. Същото важи и за тръните на розите.
4. Стволовете на растенията трябва да се подрязват на всеки 1-2 дни.
5. Цветята не обичат разполагане на пряка слънчева светлина. Вазата  по-добре да е далеч от отоплителни уреди.
6. Дръжте цветята далеч от плодовете, тъй като те отделят етилен - газ, който ускорява увяхването на цветята.
7. Ако един или два цвятя изглеждат по-големи, отколкото в останалата част на букета, по-добре е да ги премахнете.
8. Няма значение какво е времето навън, не забравяйте да поискате от продавача да опакова  цветята в плътна хартия, не оставяща следи, като от вестника. Така ще се минимизира въздействието на околната среда.
9. Не добавяйте никакви препарати във водата, в която е букета. В най-добрия случай - губите естествената миризма на цвете. В най-лошия, може да получите , в някои случаи, химически изгаряния на горните дихателни пътища.
10. Розата сложете в хладка вода, лалетата - в лед (и още по-добре в снега), хризантемите и алстромерията - в топла вода.

------

BGFlorist.com - доставка на цветя и букети в България