Сватбата и задължителните към нея цветя

Сватбата и задължителните към нея цветя - какво трябва да знаем, какво трябва да изберем и с кой да се посъветваме?

Сватбата е едно от най-щастливите събития в живота на двамата влюбени. По принцип, към основния сватбен подарък, се подаряват и много цветя. Обикновено закупуваме сватбените букети бързайки, в резултат на което те изглеждат меко казано "не на ниво". Не трябва да пренебрегваме избора на цветята за младоженците.

Първо трябва да не бързаме при избора букета, след което да споделим с цветаря предпочитанието на младоженците към растенията, които те предпочитат. 

 

Когато цветарят съставя букета, трябва да обърнем особено внимание на свежестта на цветята. Не можем да си позволим да поднесем увехнали, или неподходящо подбрани в букета цветя. Тъй като на сватбата, много хора не обръщат специално внимание на това , възможно е и да се получат грешки - не можете да поднесете букет само от жълти цветя (както е известно, те символизират измяна, измама и предателство), или лилави (символ на печал и скръб).

Да не забравяме, че на сватба не е уместно да се даряват гладиоли, нарциси, камелии, тъй като тези цветя са не само за празник, но и за траур.

Букетите от свидетелите и гостите не се различават от традиционните поздравителни букети.
Може би най-важното от сватбените цветя е булчинският букет. По стара европейска традиция, той се дава от младоженеца в деня преди подписването. По време на ритуала, букетът трябва да е в булката, а вече при излизането от ритуалната зала, или след сватбата й, тя го подхвърля, с надеждата, че той ще попадне в ръцете на друго момиче, комуто ще донесе щастие и скоро ще се ожени.

Формата на букета на булката не е от значение. Той може да бъде под формата на малки кошнички, висящ букет, кръгъл, или висящ от едната страна. Символиката на цветята в сватбения букет може да ви бъде от полза. Композираните в него цветя символизират:

  • кала - царственост
  • орхидея - любов и уважение
  • лале - споделена любов
  • момина сълза - скромност, завръщащо се щастие
  • червена роза - страстна любов
  • розова роза - съвършено щастиe
  • оранжева роза - изпепеляваща любов
  • фрезия - невинност, красота и чувственост
  • лимонови листа - вечна любов
  • омайниче - силна любов-омая
  • бръшлян - всеотдайна любов
  • бегония - мечтател
  • ирисът - символ на вяра и мъдрост
  • лилиум – истина и вярност


През последните години станаха много популярни и миниатюрните букети от рози, лалета и латинки с подрязани стъбла.

Кръглият сватбен букет се характеризира със сферичната форма, което е възможно чрез композирането от цветя с различна дължина на стъблата.Най-голямото цвете е поставено в средата, а около него са подререни останалите. Целият букет е декориран с подходяща зеленина, която заедно с другите добавки, прави композицията красива , свежа и привлекателна.Много от цветята, с тези добавки, изглеждат толкова красиво, още повече, че различните листа, добавени към композицията, създават наситеност и завършеност,а за удължаване на силуета на букета може да се използват хризантеми, гладиоли, ириси и рози.

Ако желаете провисване на цветята от букета, украсете с орхидеи или фрезии.
За сватбата са подходящи розите, хризантемите, божурите, лалетата и маргаритките.
Не забравяйте, че букетите за щаферките трябва да са колоритни , но и съобразени с булчинския букет , да са в хармония с него и да не го превъзхождат по цветове и композиция.
Има обичай, на сватбената церемония, заедно с булката , едно малко момиче да носи букет, по случай празненството. Той трябва да е в съответствие с булчинския букет. Ефектно е да замените букета с кошница с цветя, каето ще изглежда красиво,невероятно и необичайно.
Поръчайте сватбеният букет онлайн при нас, където спецалистите ще ви дадат ценни съвети, можете да поръчате по интернет, а доставката е бърза, качествена и в уговорения срок. Внимавайте, все пак не се престаравайте, поръчвайте красиви, но … и не тежки букети.
 

BGFlorist.com - доставка на цветя и букети в България