Как да изберем правилната саксия за растенията у дома

Саксии за цветя – видове, съвети, избор

 

Орхидея

Всички ние обичаме цветята, затова в днешно време тези красиви растения намират подобаващо място в домовете ни, или в офиса. 

От голямо значение при отглеждането на цветята е вида на съда/саксията, в която са поставени. Това е мястото, където растението пораства, развива се и цъфти, радвайки с красотата си своя собственик. Следователно, въпросът за избор на саксията по вид и качество , е не само уместен, но и основен. При посещаването на цветарските магазини ние сме удивени от изобилието и богатия избор на различни саксии-големи и малки, пластмасови, керамични, различни по форми, размери и материали. Ето защо, човек купува нещо, което според него е най-подходящо, но този подход не винаги е правилен.

Ето и няколко кратки, но основни съвета, за това как да се ориентираме в голямото разнообразие от саксии:


Саксиите се делят на:

  • пластични/пластмасови: много популярни и широко използвани. Това са обикновено евтини саксии, по джоба на всеки. Отличават се с голямо разнообразие от форми, размери и цветове;
  • керамични - класически в жанра. Те отдавна са спечелили популярност сред градинарите - професионалисти или аматьори;
  •  саксии, изработени от други материали: стъкло, метал, дърво. Ултрамодерна тенденция в съвременната флористика. Дизайнерите и производителите експериментират с форми, външен вид, създавайки интересни и оригинални продукти.

Но как да си купим саксия за цветя, така че тя да е подходяща за определения вид стайно растение? За да направите това, следвайте съветите, които сме подготвили специално за вас.

Как да изберем саксия?

На първо място трябва да знаем, че растението украсява саксията. Едно красиво, величествено растение ще изглежда добре дори и в по-обикновена пластмасова саксия, докато малките закърнели и невзрачни растения изглеждат тъжно и потискащо, дори и в най-привлекателните кашпи.

1. Размерите на съда:

• в саксията цветето трябва да се чувства комфортно. С други думи, размерите трябва да съответстват на кореновата система на растенията. Корените трябва да бъдат поставени свободно в съда, като се осигури пространство от няколко сантиметра между стените и дъното.
• не си струва да се купува по-голяма саксия, защото след поливане, корените на растенията няма да усвоят големите обеми течност. С течение на времето, те ще изгният и растението ще увехне.

2. Формата на съдовете:

• за дървесните растения, купете саксии за цветя с цилиндрична форма. Корените на тези растения са склонни да растат надолу, така че те се нуждаят от повече пространство в долната част на саксията.
• за тревните видове избираме плоските съдове, тъй като тези цветя са склонни да растат странично. Най-добрият вариант е саксия, с приблизително равни височина и ширина.
• при избора на бъдещата форма на саксията се съобразете с гъстотата на короната на растението, за да създадем естетическа хармония на горните и долните части на засаденото цвете.

3. Материали:

• в действителност, растението е непридирчиво към материала, от който е направена саксията. Погрешно е схващането, че пластмасовите съдове излъчват вредни съединения в почвата, които са в състояние да съсипят цветята. В действителност това не е така. В съвременната индустрия отдавна се използват пластмаси, които са абсолютно безвредни за растенията и хората.
• погрешно схващане е и широко разпространеното убеждение, че керамиката "диша". В действителност, това не е така. В грънчарството всички съвременни керамични съдове са покрити с глазура. Още повече, че както в природата, така и в саксията, растението осъществява газовия обмен чрез повърхността на почвата, а не чрез страничните стени.

! Обърнете внимание на наличието и размера на дренажни отвори. Особено, ако си купите евтина пластмасова саксия, в която няма дупки или те не са достатъчно големи, тогава не е трудно да ги направите сами. Най-важното е да не са прекалено много на брой , защото от почвата ще бъдат измити органичните съединения и тя бързо ще изсъхне. Малките дупки също са нежелателни, тъй като те допринасят за застоя на водата и следствие на това – гниене на корените. За повечето растения е необходим дренаж, който обхваща 25-35% от долната част. 

И след като се запознахме с основните критерии при избора на саксия за растение за дома или офиса, то сега ни е нужно и самото растение. Разнообразие от цветя в саксия и разнообразни букети от цветя може да намерите в нашия онлайн магазин за поръчка и доставка на цветя BGFlorist.com

BGFlorist.com - доставка на цветя и букети в България